Win-Win tekniikoita

13.8.2024 Mikko Paalasmaa

Rohkeutta ja kykyjä yhteisvoiton saavuttamiseen

Yhteisvoittoa tavoittelevat neuvottelut, eli win-win-neuvottelut, pyrkivät löytämään ratkaisun, joka hyödyttää molempia osapuolia. Tämä onnistuu tunnistamalla ja ymmärtämällä molempien osapuolten intressit ja tarpeet. Sen sijaan, että pyrittäisiin vain jakamaan olemassa olevaa hyötyä, win-win-neuvotteluissa keskitytään luomaan lisäarvoa, josta riittää kaikille.

Keskeisimmät win-win-neuvottelutekniikat:

  • Avoimet kysymykset: Kysymysten avulla pyritään selvittämään toisen osapuolen todellisia intressejä ja tarpeita. Avoimet kysymykset, kuten ”Miksi tämä asia on sinulle tärkeä?” tai ”Mitä toivot saavuttavasi tällä neuvottelulla?”, auttavat ymmärtämään vastapuolen näkökulmaa paremmin.
  • Aktiivinen kuuntelu: Aktiivinen kuuntelu on paljon enemmän kuin vain sanojen kuulemista. Se tarkoittaa sitä, että olet täysin läsnä ja pyrit ymmärtämään vastapuolen viestin kaikilla tasoilla. Kiinnitä huomiota sanattomaan viestintään, kysy tarkentavia kysymyksiä ja varmista, että olet ymmärtänyt kaiken oikein.
  • Empatia: Empatialla tarkoitetaan kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää hänen tunteitaan ja ajatuksiaan. Neuvotteluissa empatia auttaa luomaan luottamusta ja löytämään ratkaisuja, jotka huomioivat kaikkien osapuolten tarpeet. Kaikkia vastapuolen vaateita ei tarvitse hyväksyä, mutta tulee ymmärtää, miksi niitä vaaditaan.
  • Ehdotusten paketointi: Usein on helpompi löytää yhteisymmärrys, kun pöydällä on useita neuvoteltavia asioita. Ehdotusten paketoinnissa yhdistetään useita ehdotuksia yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin neuvotteluvaraa on enemmän ja molemmille osapuolille voidaan löytää mieluisia ratkaisuja.
  • Innovatiivinen ajattelu: Win-win-neuvotteluissa on tärkeää olla avoin uusille ideoille ja ratkaisuille. Aivoriihi, ajatuskartat ja skenaarioiden luominen ovat esimerkkejä tekniikoista, joiden avulla voidaan löytää luovia ratkaisuja.

Rohkeutta ja osaamista:

Yhteisvoiton saavuttaminen edellyttää neuvottelijoilta luottamusta, rohkeutta ja osaamista. Neuvottelijan on oltava valmis laajentamaan neuvottelukenttää ja tuomaan esiin uusia näkökulmia. Tärkeää on myös osata tunnistaa ne osa-alueet, joissa neuvotteluvaraa on ja joita voidaan hyödyntää yhteisen hyödyn maksimoimiseksi.

On tärkeää muistaa, että yhteisvoitto ei tarkoita sitä, että kaikki osapuolet saisivat kaiken haluamansa. Se tarkoittaa sitä, että löydetään kaikille osapuolille hyväksyttävä ratkaisu, joka tukee pitkän aikavälin yhteistyötä. Yhteisvoiton tavoittelu on jatkuva prosessi, joka vaatii harjoittelua ja avointa mieltä. Tunnistetaan molempien osapuolten kynnyskysymykset ja jouston paikat, jolloin saavutetaan molempia osapuolia parhaiten palvelevat ratkaisut.