Neuvottelutyypit

5.8.2024 Mikko Paalasmaa

Yleisimmät neuvottelutyypit

Neuvotteluja on monenlaisia ja ne voivat johtaa erilaisiin lopputuloksiin. Tunnistamalla eri neuvottelutyypit, voit valmistautua paremmin tuleviin neuvottelutilanteisiin ja saavuttaa haluamasi tulokset.

Neuvottelutyypin tunnistaminen auttaa myös analysoimaan miten ja miksi neuvottelu päätyi lopputulokseensa. Alkuun on myös muistutettava, että neuvottelutyyppi voi vaihtua kesken neuvottelun, siksikin on hyvä tunnistaa mistä on kysymys.

Tässä yleisimmät neuvottelutyypit ovat:

Kompromissineuvottelu: Yleisin neuvottelutyyppi, jossa molemmat osapuolet joustavat ja tekevät myönnytyksiä. Kompromissit voivat olla nopeita ja helppoja, mutta ne eivät välttämättä ole paras ratkaisu pitkällä aikavälillä. Kompromissi on hyvä tapa toimia, kun asialla ei ole olennaista merkitystä, tai sen kustannus on pieni, tai arvo pienempi kuin neuvotteluun käytettävän ajan kustannus.

Voitto-häviö: Tässä tyypissä toinen osapuoli voittaa toisen kustannuksella. Kilpailutilanteissa tämä voi olla joskus väistämätöntä, mutta pitkällä aikavälillä se voi vahingoittaa suhdetta osapuolten välillä. Tässä tyypissä toinen osapuoli voi tehdä tietoisesti myönnytyksiä pitkän tähtäimen hyötyjen saavuttamiseksi. Esimerkiksi asiakassuhteen vahvistaminen voi olla tärkeämpää kuin yksittäisen neuvottelun voittaminen.

Yhteisvoitto (Win-Win): Molemmat osapuolet hyötyvät yhteistyöstä. Tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja, jotka tuottavat lisäarvoa molemmille. Linkit: <Win-Win neuvottelun periaatteet> <Win-Win tekniikoita>

Häviö-häviö: Tässä tyypissä kumpikaan osapuoli ei saavuta tavoitteitaan, ja molemmat kokevat häviävänsä. Tämä voi johtua esimerkiksi huonosta kommunikaatiosta tai haluttomuudesta joustaa. Molempien osapuolten tavoitteena on vain häviön minimointi, mahdollisimman nopeasti.

Neuvottelut ilman sopimusta: Joskus neuvottelut eivät johda sopimukseen. Neuvottelujen katkeamien voi johtua vastakkaisista tai joustamattomista intresseistä, tai ulkopuolisista syistä. Tämä ei ole aina negatiivinen asia, sillä se voi luoda pohjaa tuleville neuvotteluille.