Taru

Paalasmaa

Partner

Mistä tiedät, ettet neuvottele AI:ta vastaan?

15.2.2024 Taru Paalasmaa

Tekoäly kehittyy huimaa vauhtia ja käyttö sen myötä. Erilaiset tekoälyavusteiset neuvotteluavut ovat nostanet päätään viimeaikoina. Jos käytät tekoälyä omassa neuvottelussasi, olethan varmistanut sen sisällön oikeellisuuden.

Teimme pistokokeen useammalla AI:lla. Pyysimme niitä selittämään termin ”Negotiation jujitsu”. Lyhennettynä oma sisäinen tekoälymme kertoi aivan oikein sen tarkoittavan eskaloituneen noidankehän katkaisemista ja reagoimista positiivisesti negatiivisuuden sijaan neuvottelujen aikana. Chat gdp alkoi puhua jujitsusta urheiluna ja vaikka ohjeistimme sitä useamman kerran, oli lopputuloksena hallusinoitu vastaus, joka oli sisällöllisesti puuta heinää höystettynä oikeilla nyansseilla.

Eristetyt tekoälyt ovat tehokkaita apuvälineitä niin opiskelun tueksi kuin käytännön työkaluinakin. Sitä voi käyttää myös treenaukseen harjoitusvastustajana, kunhan se on opetettu huolellisesti kovalla asiasisällöllä. Jos käytät tekoälyä reaaliaikaisesti, olethan tutustunut riittävästi sen ohjeistukseen – se vastaa sinulle vain sen pohjalta mitä ja miten olet kysynyt. Jos ohjeistuksesi on vajaa tai ei ole riittävän täsmällinen, on saamasi vastauskin samaa luokkaa.

Tekoäly ei ole sanakirja, vaan kielimalli, joka ennustaa seuraavaa sanaa. Sen primääritavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon tekstiä.

Mistä sitten tunnistaa neuvottelukumppanin käyttävän apuvälineitä ? No oikeastaan et mistään, vaikka viitteitä siitä saat, mikäli havaitset hänen tavassaan toimia ja artikuloida (puheeseen ilmaantuu sanoja ja sanontoja, joita hän ei ole aikaisemmin käyttänyt), sekä perustella kantojaan muuttuneen. Ensinnäkin hän on tehnyt kotiläksynsä huolellisesti – siis valmistautunut neuvotteluun kanssasi. Valmistautuminen on voitu tehdä perinteisesti perehtymällä neuvoteltavaan asiaan ja laatimalla neuvottelusuunnitelma. On voitu käyttää juristia sparraukseen, tai sitten apuvälineenä on saattanut olla tekoäly.  Yhtenä vihjeenä voivat toimia pitkät ja hankalat lauserakenteet tekstissä.

Reaaliaikaisesti käyttö on helpompaa, jos neuvottelu ei tapahdu kasvokkain tai käytössä on neuvottelutiimi. Kahdenkeskisessä neuvottelussa koneen taakse piiloutuminen ja sen aktiivinen käyttö muuhun kuin muistiinpanojen kirjoittamiseen tai selaamiseen lähettää helposti viestin, ettei neuvottelu kanssasi ole kovinkaan tärkeää. Koska tekoälyä voi ohjata myös puheella, pelkkä koneen auki pitäminen voi antaa toiselle osapuolelle tekoälyn tuottamaa sisältöä omien argumenttien tueksi.

Meillä Rsultilla on kehityksessä on oma sisäinen AI ”Virtanen”, joka auttaa valmennuksissa asiasisältöjen oppimisessa, toimii oppikirjamaisesti hakuteoksena ja tulevaisuudessa päästään sparraamaan suoraan neuvotteluharjoituksissa toisen osapuolen ollessa opettamamme ”Virtanen”.

”Virtasen” avulla on mahdollista mittauttaa oma neuvottelukyvykkyytensä ja saada vinkit juuri sinun kyvykkyytesi parantamiseen.

PS. Meillä tekstit on aina luomua ja tehty kahvin ja salmiakin voimalla – Jos olemme käyttäneet tekoälyä, kerromme sen kyllä reilusti.